Werkwijze
Create4Care ontwikkelt en vervaardigt zorginnovaties volgens de Design Thinking-methode. We doorlopen daarbij 5 processtappen om zinvolle ideeën te bedenken en praktijkproblemen voor zorgprofessionals van het Erasmus MC op te lossen, zie afbeelding.
Design Thinking methode van Create4Care
De eerste fase is de ‘Empathise’ fase. In deze fase is het doel om inzicht te krijgen in het praktijkprobleem van de zorgprofessional. Create4Care doet dit door een afspraak in te plannen met de probleemindiener en langs te gaan op de afdeling waar het probleem zich voordoet. Bij deze intake gaan twee medewerkers (een verpleegkundige en ontwerper) van Create4Care langs om zich in te leven in het praktijkprobleem en de setting in de praktijk te bekijken. De zorgprofessional legt op dat moment het probleem uit en heeft in sommige gevallen al een oplossing voor ogen.
De tweede fase is de ‘Define’ fase. In deze fase richt Create4Care zich op de werkelijke behoeften van de probleemindiener en de eindgebruikers. Het probleem van de zorgprofessional wordt gedefinieerd en besproken met het gehele team van Create4Care.
Daarnaast vraagt Create4Care de afdeling Medische Technologie om advies over het praktijkprobleem. Er wordt daarbij gekeken naar de kern van het probleem en vervolgens aan de hand van een triageproces besloten of Create4Care het probleem kan oppakken. Bij het oppakken van het probleem wordt het beoogde doeleind van de mogelijke oplossing geformuleerd.
De fasen Ideate, Prototype en Test zullen iteratief doorlopen worden totdat er een professionele oplossing ontwikkeld is voor het praktijkprobleem.
De derde fase is de ‘Ideate’ fase. In deze fase bedenkt Create4Care in co-creatie met de eindgebruikers mogelijke ideeën. Daarbij is het belangrijk om eisen op te stellen waar de innovatie aan moet voldoen. Daarnaast kunnen er bij het aanpassen/toevoegen van een nieuw hulpmiddel onverwachte risico’s optreden. In deze fase is het belangrijk om deze mogelijke risico’s zo goed als mogelijk in kaart te brengen. De eerste ideeën die bedacht zullen worden, zijn simpele schetsen/tekeningen van mogelijke oplossingen. Create4Care tekent eerst drie mogelijke concepten uit en legt deze voor aan de eindgebruiker.
De vierde fase is de ‘Prototype’ fase. In deze fase werkt Create4Care het gekozen concept uit tot een simpel prototype. De eerste prototypes zijn meestal van karton, plexiglas of hout gemaakt. Een eerste prototype kan inzichten geven over de toepasbaarheid in de context en de gedachten van eindgebruikers in beeld brengen. Daarnaast is in deze fase belangrijk om de eisen/wensen van de eindgebruikers te verifiëren en te controleren of het prototype hieraan voldoet.
De vijfde fase is de ‘Test’ fase. In deze fase kunnen de eindgebruikers het prototype voor het eerst uitproberen. De ontwerper van Create4Care legt het prototype voor aan de eindgebruikers en zij kunnen in de koffiekamer de mogelijke oplossing bekijken/uitproberen. Het voordeel van deze stap is dat er snel en met een goedkoop prototype feedback vergaard kan worden van de eindgebruikers, zodat de ontwerper van Create4Care gemakkelijk verbeteringen kan doorvoeren in het ontwerp. Het testen en evalueren van het prototype kan Create4Care helpen om nieuwe inzichten op te doen en nieuwe kennis te vergaren over de werkwijze in de gebruikersomgeving.
Nadat de Ideate, Prototype en Test fase één keer doorlopen zijn, volgen nieuwe iteraties. In deze opeenvolgende iteraties worden er nog meer ideeën vergaard over de mogelijke oplossing. Daarna maakt de ontwerper van Create4Care één of meer verbeterslagen aan het ontwerp, zodat dit hulpmiddel werkzaam is en definitief getest kan worden in de praktijk. Daarbij is het belangrijk dat het hulpmiddel voldoet aan het beleid van de Unit Infectie Preventie, voldoet aan de eisen van de eindgebruikers en voldoet aan de vigerende wet- en regelgeving.
Create4Care faciliteert de implementatie van de nieuwe innovatie op de afdeling. Door Create4Care wordt een handleiding geschreven over het gebruik van de innovatie. Daarnaast legt Create4Care aan de eindgebruikers uit hoe de innovatie volgens het beoogd doeleinde ingezet kan worden in de praktijk. Iedere innovatie van Create4Care krijgt een unieke naam, waarbij we proberen om een associatie te maken tussen het doel van de innovatie en de naam van de probleemindiener.
Na het implementeren van de innovatie schrijft Create4Care in de meeste gevallen een artikel voor een blad/magazine in de zorg. Denk aan het magazine van beroepsvereniging V&VN, TVZ of de eigen NurScience van het Erasmus MC. Zie hier nog meer publicaties van Create4Care.