Digitale innovaties bij Create4Care
Bij Create4Care komen er steeds vaker praktijkproblemen binnen die om digitale innovaties vragen. Om deze uitdagingen aan te gaan, werken we samen met studenten van het Instituut Communicatie, Media en Informatietechnologie van de Hogeschool Rotterdam.
Vandaag in de spotlight: project ‘Vochtbalans’.
Voor patiënten op de afdeling Cardiologie is het belangrijk om goed bij te houden hoeveel vocht zij innemen en uitscheiden. Dit wordt ook wel het ‘bijhouden van de vochtbalans’ genoemd. Als deze balans niet in evenwicht is, zegt dit mogelijk iets over de conditie van het hart en wordt de behandeling van de patiënten daar (mogelijk) op aangepast. Het bijhouden van deze vochtbalans gebeurt nu veelal nog handmatig en op papier; patiënten houden gedurende de dag (op papier) bij wat ze hebben gedronken, verpleegkundigen tellen de waardes bij elkaar op en nemen dit over in HiX. Dit alles maakt het bijhouden van de vochtbalans niet alleen tijdrovend, maar vergroot ook de kans op fouten aanzienlijk.
Daarom is aan ongeveer 25 derdejaarsstudenten van de opleidingen Communication & Multimedia Design (CMD) en Creative Media & Game Technologies (CMGT) gevraagd te onderzoeken hoe dit proces verbeterd kan worden. Veel studenten kwamen met slimme, digitale oplossingen voor het bijhouden van de vochtbalans, waardoor een directe koppeling met HiX mogelijk is. Daarnaast ontwierp één van de teams een oplossing om het bijhouden van de urine-uitgifte te automatiseren. Met behulp van een slimme opvangbak met sensor bedachten zij een oplossing waarmee verpleegkundigen de urine niet meer handmatig hoeven op te vangen en af te meten. Deze oplossing werd dan ook zeer goed ontvangen.
Na het afronden van dit project door GMGT en CMD studenten, is het project vervolgd door verschillende studenten van de TU-Delft. Deze TU-studenten hebben de digitale concepten verder verfijnd en hebben hun prototypes gepresenteerd aan de cardiologie verpleegkundigen.
De komende tijd onderzoeken we of en hoe we deze prototypes naar een hoger niveau kunnen tillen. Wordt vervolgd!