Wat is Create4Care?
Create4Care is de innovatie afdeling in het Erasmus MC waar medewerkers en (familie van) patiënten welkom zijn om hun verbeterpunten met het Create4Care team te bespreken. Als het Create4Care team inschat dat ze het praktijkprobleem kunnen oplossen, gaan ze samen met de indiener van het verbeterpunt en zo mogelijk met studenten, aan de slag om een passende fysieke oplossing te ontwikkelen. Het bruisend hart is de goed uitgeruste Create4Care studio. Create4Care werkt nauw samen met Hogeschool Rotterdam.
Onze drie uitgangspunten zijn:
• Bottom-up: het Create4Care team kan alleen starten met het ontwikkelen van een zorginnovatie als medewerkers of patiënten zelf aangeven wat volgens hen verbetering behoeft.
• Co-creatie: zorginnovaties worden altijd ontwikkeld samen met de eindgebruikers en bij voorkeur met studenten.
• Realisatie: het doel is om een passende innovatie te ontwikkelen voor medewerkers of patiënten die de innovatie ook daadwerkelijk in gebruik nemen.
Hoe is Create4Care ontstaan?
Create4Care is ontstaan uit het idee dat medewerkers en patiënten goede innovatieve ideeën hebben waardoor de zorg nog beter wordt, maar er ontbrak een plek om deze ideeën echt op te pakken. Medewerkers van het Erasmus MC zijn enthousiast in dit gat gesprongen en hebben in 2019 Create4Care opgericht: een professioneel team met een inspirerende prototype studio waar zorginnovaties worden ontwikkeld. Docenten van Hogeschool Rotterdam zijn ter beschikking gesteld aan Create4Care en zorgen dat vraagstukken waar mogelijk gekoppeld worden aan onderwijs.
Missie: We stimuleren de innovatiekracht van medewerkers, patiënten en studenten.
Visie: Create4care is dé afdeling waar zorgprofessionals, patiënten en studenten innovatieve oplossingen ontwikkelen voor betere werkomstandigheden en veiligere patiëntenzorg.
Speerpunten van Create4Care
Het ontwikkelen van zorginnovaties is de basis van Create4Care. Naast fysieke low tech innovaties ontwikkelt Create4Care tevens hybride hulpmiddelen en meer digitale innovaties.
Onderwijs is ontwikkeld voor medewerkers om hen zelf een centrale rol te laten spelen voor het begeleiden van zorginnovaties op hun eigen afdeling. Kritisch kijken naar de werkprocessen en (verpleegkundig)leiderschap wordt gestimuleerd. Daarnaast heeft onderwijs aan studenten, die betrokken zijn bij projecten van Create4Care, een belangrijke plaats. Bij beide groepen maakt Create4Care gebruik van Wisbits, een digitaal platform.
De kennis die Create4Care medewerkers hebben opgedaan willen we graag met andere zorg- en onderwijs instellingen delen. Hiervoor is het Verpleegkundig Platform Zorginnovatie Nederland opgericht. De werkwijze van Create4Care is overgenomen door meerdere universitair medische centra en ook kleinere zorginstellingen zijn aangesloten.
Om kennis te vergoten wordt er zowel wetenschappelijk als praktijkgericht onderzoek gedaan bij Create4Care. Wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd door master studenten en PhD-projecten. Daarnaast voeren studenten van de Hogeschool Rotterdam en TU-delft praktijkgericht onderzoek uit voor Create4Care.
Ook richt Create4Care zich op duurzaamheid. Veel zorginnovaties hebben als doel het verlegen van de fysieke werkbelasting of dragen bij aan het ergonomisch maken van werkprocessen, het verhogen van het werkplezier en bijvoorbeeld het verhogen van trots op hun bijdrage aan de ontwikkeling van een waardevolle zorginnovatie. Een aantal zorginnovaties dragen bij aan het verminderen van verspilling.
Samenwerking onderwijs met Hogeschool Rotterdam en TU-Delft
Hogeschool Rotterdam: wat Create4Care tevens zo bijzonder maakt is dat bij de meeste projecten studenten betrokken zijn. Zo kan een zorginnovatie starten met studenten afkomstig van verschillende studierichtingen tijdens de minor Zorgtechnologie. Tijdens deze minor wordt een verkenning gedaan voor het praktijkprobleem en een oplossingsrichting voorgesteld door middel van een prototype. Dit kan vervolgens overgenomen worden door een afstudeerstudent of onze eigen ontwerpers. Andere innovaties starten met een stagiaire of afstudeerder, deze studenten van Hogeschool Rotterdam zijn afkomstig van verschillende studie richtingen, zie figuur opleidingen met overzicht van studierichtingen. Mooi is dat er één dag in de week een Industrieel Product Ontwerpen student-assistent van Hogeschool Rotterdam is om andere studenten te helpen met het maken van prototypes.
Naast studenten zijn er docenten van Hogeschool Rotterdam uitgeleend aan Create4Care om praktijkvragen te linken aan onderwijs. De docenten begeleiden innovatieprojecten van studenten die betekenisvol zijn, omdat het hele ontwikkelproject doorlopen wordt tot en met de implementatie van innovaties in het Erasmus MC.
De link naar TU-Delft. Create4Care werkt tevens samen met studenten van Klinische Technologie voor bijvoorbeeld validatie studies. Door studenten van Hogeschool Rotterdam worden complexere innovaties ontwikkeld die vervolgens gevalideerd moeten worden in het ziekenhuis. Groepjes studenten van de bachelor Klinische Technologie schrijven hiervoor een onderzoeksplan en voeren dit onderzoek uit. Op basis hiervan worden de zorginnovaties verder verfijnd. De resultaten worden vaak op wetenschappelijke congressen gepresenteerd.